Van Balığı Uçmaya Başladı; Üreme zamanına hazırlık








VAN-  Dünyada yalnızca Van Gölü'nde yaşayan inci kefali (van balığı)  üreme dönemi sayılı günler kalırken tatlı sular uçarak yavaş yavaş göç başladı. Balık göçlerinin başlaması üzerine bölgeye akın eden martıların da nöbeti başladı.

Her yıl  15 Nisan-15 Temmuz'da üreme dönem leri olduğu için avlanma yasağı bulunan inci kefalleri, bu dönemde gölden çıkarak tatlı sulara göç ediyor. Üremek için yoğun çaba sarf eden balıklar, uçarcasına suyun akışının tersine yüzüyor. Yoğun üreme göçüne sayılı günler kalırken, martılar da bölgeye gelmeye başladı. 

Uçan Balık, Van Balığı, Van Denizi’nin tuzlu-sodalı sularında yaşayabilen tek canlı türüdür. Adında kefal bulunmasına rağmen, sazangillerin bir üyesidir. Dünyada sadece bu kapalı havzada bulunmaktadır. 20 cm boya ve 80-90 gram ağırlığa sahiptir.

Torpil görünümünde vücudu parlak gümüş renkli pullarla kaplıdır. Kış aylarında gölün 75 m derinliklerine kadar inebilirken, yaz aylarında 10-15 m derinliklerde beslenmeyi tercih eder. Eşsiz Bir Yaşam Döngüsü Uçan Balık Van Balığı, her yıl büyük sürüler halinde göç eder.

Çünkü Van Denizi’nin tuzlu-sodalı suları üremesine imkân vermez. Akarsuların sıcaklıkları 13 dereceyi bulduğu zaman balık derelere girer ve yumurtasını bıraktıktan sonra tekrar göle döner. Bu eşsiz yaşam döngüsü her yıl Nisan’da başlayıp Temmuz’a kadar devam eder. İncili Kefali bu yolculukta akarsuya karşı büyük bir mücadele verir. Şelaleri uçarak aşar.

Yurtiçi ve yurtdışından binlerce insan bu büyülü yolculuğa tanıklık etmek için Van’a akın etmektedir. Geleceği Güvence Altında Van Balığı’nın göç mevsimi, aynı zamanda balıkların avlanma karşısındaki en çaresiz zamanlarıdır. Nehirlerin sığ sularına yığılan balık sürülerinin kolay avlanabilirliği, kaçak avcılara cazip gelmektedir.

Geleneksel hale gelen Uçan Balık Festivali her yıl Haziranın ilk haftasında Erciş İlçesindeki Deliçay suyu kenarında bir karnaval havasında kutlanmaktadır. Kalori Deposu Van Balığı’nın eti beyaz ve lezzetlidir. Diğer balıklarda ortalama 15-20 olan kalori miktarı Van Balığında 28 ila 45 kaloriye kadar çıkmaktadır. Az kılçıklıdır. Kurutulmuş olarak tandırda ve yağda pişirilmiş havyarı başta olmak üzere yöre halkı tarafından pek çok şekilde tüketilmektedir. Uçan Balık Van Balığı, Van’ın doğal, kültürel ve ekonomik değerlerinden biridir. Yöre halkından binlerce insan, geçimini Van Balığı avcılığıyla sağlamaktadır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ernis Köy Enstitüsü.... | dunyadaVan, Flaş haberler,haber durağı, Van Bülten, Van haberleri

Van Deprem Bölgesine Koştu

Van Kalesi de UNESCO Güvencesinde

Van-Hakkari Yolunda Feci Kaza: 7 Ölü, 12 yaralı

Van'da Saadet ve Gelecek Partilerinden ortak açıklama; 'insanlar pahalılık altında eziliyor'

Doğuda İmamoğlu etkisi (İZLENİM)

Van Gölü'nde Dip Çamuru Temizliği Yeniden Başladı

Atlı aşiret düğünü

Van Çimento Kapılarını Basına Açtı | dunyadaVan, Flaş haberler,haber durağı, Van Bülten, Van haberleri

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin maliyeti 2 trilyon lira