Azadi (Özgürlük) meydanı ve kulesi

Özgürlük Meydanı Anlamını taşıyan Azadi Meydanı (farsçaمیدان آزادی) veya Şehyad Meydanı (میدان شهیاد), İran’ın Başkenti Tahran’ın simgelerinden birisidir. Eski adı Şehyad olan bu meydan Meydanı Muhammet Rıza Pehlevi  döneminde Hossein Amanat adlı bir mimar tarafından yapılmıştır.

Meydandaki Azadi Kulesi’nin yüksekliği 48 metredir. Kulede İslam öncesi ve İslam sonrası İran mimari öğeleri kullanılmıştır. Farsça adıyla Borj e Azadi olarak da bilinen Azadi Özgürlük Kulesi, Tahran şehrinin Batı girişinde bulunan, kendisiyle aynı adı taşıyan Azadi (Özgürlük) Meydanı’nda bulunan, İran’ın en önemli mimari yapılarından bir tanesidir.

 Tarihi Pers İmparatorluğu’nun 2500. yılı anısına 1971 yılında inşa edilen bina, zamanla İran halkının en değer verdiği yapılardan biri haline gelmiştir.

Kule, Pers tarihindeki mimari unsurları, özellikle Sasani mimarisinin özelliklerini yansıtmaktadır. Tarihsel bağlamda İslam mimarisinin en önemli eserlerinden biri olarak gösterilmektedir.

Özgürlük Kulesi’nin sıradışı tasarımı, mimari çalışmanın yanısıra detaylı bir mühendislik çabasını da gerektirmiştir. Amanat, dünyaca ünlü mühendislik şirketi Arup ile çalışarak kulenin ayakta durabilmesini sağlamıştır. Betonarme kullanılarak inşa edilen kulenin cephesinde beyaz mermer taşlar kullanılmış, kulenin organik yapısı nedeniyle neredeyse her taş yerine özel olarak kesilmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Van Flamingoların Cenneti Oldu

Uluslararası Başarılarla Türkiye'yi Gururlandırıyor

Hakkari’de kan donduran hayvan katliamı: Bu hayvanlardan intikammı alındı?

Van'da 10 Günlük Gösteri Yürüyüşü ve Protesto Yasaklandı

Van’ın Nüfusu Azalıyor!

Ağrı’da Peş Peşe Gelen İntiharlar Korkutuyor!

Hüda Par’a sebest , muhaliflere yasak

Toprak Altında Olgunlaşan Van’ın Eşsiz Elması

Kadim Aşiretlerden Çözüm Süreci Çağrısına Destek: Silah Bırakma Vurgusu

Yayılan yeni salgın nedeniyle aşı kampanyası ve kapanma olacak mı? Bakan Koca açıkladı