Hakkari göçüyor

HAKKARİ- Hakkari’de Ekonomik kriz , yüksek enflasyon, işsizlik ve kiralardaki fahiş artışlardan dolayı hem esnaf hem de vatandaşlar can çekişiyor. Son 9 ayda 169 esnaf  işyerini kapattı. Genç nüfus geçim sıkıntısı ve işsizlik nedeniyle şehri terk etti. Hakkari HESOB Başkanı Muharrem Tekin, Hakkari’ye pozitif ayrımcılık yapılmazsa ve yatırım teşvik bölgesi ilan edilmezse kent esnafı da  genç nüfusu da gün be gün eriyip gideceğini söyledi.

Köklü medeniyetlere beşiklik etmiş, coğrafi konumuyla Cilo ve Sümbül dağları arasında kalan, İran ve Irak’a komşu olan, doğa florasıyla en zengin iller arasında yer alan Hakkari, terör olaylarından sonra şimdilerde de yeterli yatırımların ve teşviklerin verilmemesiyle can çekişiyor. Kentte başlayan ekonomik sorunlar nedeniyle hem beyin göçü hem de genç nüfusunun  göç etmesiyle başı dertte.

Cumhuriyete açıklamada bulunan Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (HESOB) Başkanı Muharrem Tekin, Hakkari’nin kalkınması için pozitif ayrımcılık uygulanıp, kentin 7. Teşvik  Bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

Kente yaşayan insanların  bir çok sorunla boğuştuğunu ifade eden Tekin,  son 9 ayda yüksek kira artışları ve artan maliyetlerden dolayı 169 esnafın kapısına kilit vurduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu;

“Hakkari’de son 5 yılda 11.137 kişi  özellikle genç beyin çeşitli nedenlerle başka şehirlere ve yurt dışına gitmek zorunda kaldı. 2018 yılında 286.470 olan Hakkari'nin nüfusu her yıl azalma göstererek 2022 yılında 275.333’e geriledi.  Hakkari’de 2022 yılında 281 esnaf işyerini kapatmıştı. Yine son 9 ayda Hakkari'de 169 esnaf işyerini kapattı. Türkiye'de Organize Sanayi Bölgesinin olmadığı tek il olan Hakkari'de istihdam olanakları da düşüktür. Bu sebeple; İşsizliğin Türkiye ortalamasının üstünde olan Hakkari’de özellikle gençler, çalışmak için batı illerine veya yurt dışına gitmek zorunda kalıyor. Hakkari üç harfli marketlerin istilasına uğramış. Neredeyse her sokağına kurdurulan bu zincir marketler, küçük esnafın adeta nefesini kesti. Banka kredilerinin de kapandığı bu süreçte küçük esnaf ayakta kalma mücadelesi verirken, bir çok esnafta kepenk kapatmak zorunda kaldı. Ticari potansiyeli en yüksek, ama hiç bir zaman bu potansiyelden yararlanamayan, yıllık ortalama kişi başı geliri 18 bin 278 lira ile en düşük olan il Hakkari’dir. Her ne kadar 6. Teşvik bölgesinden yer alıyorsak kentin konumu  itibariyle diğer illere nazaran yeterli gelmiyor. Hakkari’yi kalkındırmak için pozitif ayrımcılık uygulanmalı, bunun için de 7. Yatırım Teşvik bölgesi kapsamını talep ediyoruz'' dedi.

 

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilim İnsanları, Yaşam Süresini %30 Uzatacak F-Actin Geninin Aktivitesini Keşfetti

VAN GÖLÜ CANAVARI

Van'da Uyuşturucu torbacılarına Operasyon; 50 Şüpheli Gözaltına Alındı

Van Gölü'nde Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor: Su Altındaki Gizemli Yapılar Keşfedildi!

Yayılan yeni salgın nedeniyle aşı kampanyası ve kapanma olacak mı? Bakan Koca açıkladı

Van Sınırında Güvenlik Duvarı Tamamlanıyor, Kaçak Geçişler %90 Azaldı!

Van Semalarında Kargalar: Binlercesi Gökyüzünü Siyaha Bürüdü

Eğitim Sen Hakkari Şubesi’nden Temizlik ve Hijyen Protestosu: ‘Çocuklarımızın Sağlığı Riskte!

Van’da Sahipsiz Hayvanlara Dev Yatırım: 250 Dönümlük Doğal Yaşam Alanı Açıldı!

Ağrı'da ilginç Uyuşturucu Kaçakçılığı