Van Gölü'nde 1 milyon 110 metreküp çamur çıkarıldı

VAN- Van Büyükşehir Belediyesi tarafından Van Gölü sahillerinde başlattığı çevre, evsel ve dip çamur temizliği devam ediyor. Program kapsamında sahilin 14 km’lik alanda dip çamur temizlenmesi yapılacağı belirtilirken, 1’inci etabı tamamlanan ve 7 kilometrelik alanda şu ana kadar 1 milyon 110 bin metreküp çamur çıkarıldı. Çevreciler ise, temizlemenin göstermelik olduğunu savundu.

Geçtiğimiz yıl başlatılan ‘Van Gölü'nü Koruma Eylem Planı’ çerçevesinde Van Büyükşehir Belediyesince yerleşim yerlerine yakın sahil kesiminde dip çamur temizleme çalışması başlatıldı. 75 iş makinesi ve 80 personelle başlatılan  dip çamur temizlemenin 1’inci etabı tamamlandı. Yaklaşık 7 kilometrelik alanda şu ana kadar gölde 1 milyon 110 bin metreküp çamur çıkarıldı.

 

SIRA 2’İNCİ VE 3’ÜNCÜ ETAPLARDA

 

Tuşba ilçesi İskele Mahallesi sahil kısmında başlatılan 1’inci etaptaki çalışmalar tamamlanmasının ardından Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve İskele 15 Temmuz Parkı arasındaki 2’nci etap ile İpekyolu ilçesi Yaşar Kemal Parkı sahil kısmındaki 3’üncü etaplarda çalışmalar başlatıldı. Her iki etaplardan yapılacak dip çamur temizleme çalışmalarının tamamlanmasıyla sahil kesiminde 14 kilometrelik alan çamurdan temizlenmiş olacağını, gölde yaklaşık 2 milyon 700 bin metreküp çamur çıkarılacağı hedefleniyor.

 

TEMİZLİK DEĞİL ALGI YAPIYORLAR

 

Van Gölü’nde temizlenip kenara bırakılan dip çamurların temizlik yöntemini doğru bulmayan Kalçık, “Van Gölü her gün yok oluyor ve balçıklara dönüşüyor. 1970’lerde yapılan ismine arıtma tesisi denilen yer o günden bugüne Van Gölü’nün etrafında dip çamurlar oluşturdu. Gölün en büyük sorunlarından bir tanesi de dip çamurlarıdır. Dip çamuru temizliği yaptıklarında ise temizleyip Van Gölü’nün 0 noktasına bırakıyorlar. Bunun adı temizlik değil algı yaratmaktır. Dip çamurlarının bertaraf edilmesi lazım”.


Arıtma tesisinin tam kapasiteyle çalışmadığına dikkat çeken Kalçık; “Van Gölü’nün etrafında 1 milyon 200 bine yakın insan yaşıyor ve dolaylı dolaysız olarak bu insanların bütün atıkları Van Gölü’ne saniyede bin 800 litre atık su akıtılıyor. Teknik hesaplamalara göre sadece Van Gölü havzasında günlük 57 bin metreküpe yakın kanalizasyon denize akıtılıyor. Van Gölü kapalı havza olduğu için resmen balçıka dönüşüyor. Bunun yanında bir diğer sorun Van Gölü’nün etrafında yaklaşık 102 tane akan dere suyu var. Bu derelerin akan suyunun önemli bir kısmı yerleşim yerlerinin içinden geçiyor. Oralardan geçerken kanalizasyon ve evsel atıkları da alıp göle döküyor” dedi.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilim İnsanları, Yaşam Süresini %30 Uzatacak F-Actin Geninin Aktivitesini Keşfetti

VAN GÖLÜ CANAVARI

Van'da Uyuşturucu torbacılarına Operasyon; 50 Şüpheli Gözaltına Alındı

Van Gölü'nde Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor: Su Altındaki Gizemli Yapılar Keşfedildi!

Yayılan yeni salgın nedeniyle aşı kampanyası ve kapanma olacak mı? Bakan Koca açıkladı

Van Sınırında Güvenlik Duvarı Tamamlanıyor, Kaçak Geçişler %90 Azaldı!

Van Semalarında Kargalar: Binlercesi Gökyüzünü Siyaha Bürüdü

Eğitim Sen Hakkari Şubesi’nden Temizlik ve Hijyen Protestosu: ‘Çocuklarımızın Sağlığı Riskte!

Van’da Sahipsiz Hayvanlara Dev Yatırım: 250 Dönümlük Doğal Yaşam Alanı Açıldı!

Ağrı'da ilginç Uyuşturucu Kaçakçılığı