BM raporuna göre, dünyada Cinsiyet eşitliği için 286 yıla ihtiyaç var

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi'nin raporuna göre dünyanın cinsiyet eşitliğine ulaşması için 286 yılı var. Raporun yazarlarından Ginette Azcona yaptığı açıklamada, dünyanın önünde karamsar bir tablo olduğunu dile getirdi.  Pandemi, çatışmalar, iklim değişikliği ve kadınların cinsel ve üreme sağlığına, haklarına yönelik küresel zorluklar cinsiyet eşitsizliğinde aralığı daha da şiddetlendiriyor.

Rapora göre, dünya üzerinde 380 milyon kadın ve kız aşırı yoksulluk altında yaşıyor, bu milyonlarca
kadının günde 1.90 dolardan daha az bir miktarla yaşadığı anlamına geliyor.

Neredeyse 3 kadından 1'i güvenli gıdaya ulaşamıyor. Dünyada çatışma bölgelerinde yaşayan kız çocuklarının yüzde 54'ü resmi bir şekilde eğitime ulaşamıyor.

Dünya üzerinde her 11 dakikada 1 kadın tanıdığı biri tarafından öldürülüyor. 15 ila 49 yaşları arasındaki her 10 kadından 1'i cinsel ya da fiziksel şiddete maruz kalıyor.

Rapora göre, hızlı önlem alınmaması, kadına yönelik şiddeti yasaklamayan, kadınların evlilik ve aile içindeki haklarını korumayan hukuk sistemleri onlara eşit haklar sağlamıyor. İşyerinde maaş ve yan hakların eşit hakların garanti edilmemesi, gelecek nesiller için de tehlike olmaya devam edebilir.


Mevcut düzende devam edilmesi durumunda cinsiyet eşitliğine kavuşmak için önümüzde 286 yıl var. Kadınların işyerinde güç ve liderlik pozisyonlarında eşit şekilde temsil edilmesi için 140 yıl var.

Ulusal parlamentolarda eşit temsili sağlamak için en az 40 yıla ihtiyaç var. 2030 yılına kadar çocuk evliliğini ortadan kaldırmak için ise son 10 yılda kaydedilen ilerlemeden 17 kat daha hızlı davranılması gerekiyor. Bundan en çok zararı görenlerin ise yoksul kırsal bölgelerde ve çatışmalardan etkilenen bölgelerden yaşayan kızların çekmesi bekleniyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve dünya üzerinde devam eden çatışmalar, özellikle kadınlar ve çocuklar arasında gıda güvensizliğini ve açlığını daha da kötüleştiriyor. 2021'de, savaştan etkilenen bölgelerde evin geçinmesinden kadının sorumlu olduğu hanelerin yaklaşık yüzde 38'i orta veya şiddetli gıda güvensizliği yaşarken, evin geçiminden erkeklerin sorumlu olduğu hanelerin yüzde 20'si gıda güvensizliği yaşadı.

Cinsiyet eşitsizliğinde geçen seneye göre kötüye gidişin kötü olduğunu ve karamsar bir tablonun ortaya çıktığını söyleyen Azcona, "Mesela aşırı yoksulluğun yüzde 9'a yükseldiğini söylemek mümkün, bu sene sonunda 380 milyon kız ve kadının aşırı yoksulluğa maruz kaldığını göreceğiz. Kadın ve erkeklerin güvenilir gıdaya ulaşmalarındaki fark artıyor. Salgın süreciyle birlikte sağlık sektöründe inanılmaz bir yoğunluk yaşandı ve kadın sağlığına öncelik verilmedi. Kadınların ortalama yaşam süresi neredeyse iki yıl kısaldı." ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilim İnsanları, Yaşam Süresini %30 Uzatacak F-Actin Geninin Aktivitesini Keşfetti

VAN GÖLÜ CANAVARI

Van'da Uyuşturucu torbacılarına Operasyon; 50 Şüpheli Gözaltına Alındı

Van Gölü'nde Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor: Su Altındaki Gizemli Yapılar Keşfedildi!

Yayılan yeni salgın nedeniyle aşı kampanyası ve kapanma olacak mı? Bakan Koca açıkladı

Van Sınırında Güvenlik Duvarı Tamamlanıyor, Kaçak Geçişler %90 Azaldı!

Van Semalarında Kargalar: Binlercesi Gökyüzünü Siyaha Bürüdü

Eğitim Sen Hakkari Şubesi’nden Temizlik ve Hijyen Protestosu: ‘Çocuklarımızın Sağlığı Riskte!

Van’da Sahipsiz Hayvanlara Dev Yatırım: 250 Dönümlük Doğal Yaşam Alanı Açıldı!

Ağrı'da ilginç Uyuşturucu Kaçakçılığı