Tarihi Şapatan Köprüsü Yıkıldı: Restorasyon Talepleri Dikkate Alınmadı
HAKKARİ- Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde bulunan ve tarihi öneme sahip Altınsu (Şapatan) Köprüsü, geçmiş yıllarda yapılan restorasyon taleplerine rağmen dün akşam yıkıldı. Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararıyla ‘korunması gereken bir kültür varlığı olarak tescillenen’ köprünün yıkılması yerine yenisinin yapılması tepkilere neden oldu. Hakkari ESOB Başkanı Muharrem Tekin, yapılanın tarihe ve tarihi eserlere ihanet olduğunu söyledi.
Hakkari’nin Şemdinli ilçesine 2 kilometre uzaklıkta bulunan Altınsu köyünde bulunan tarihi Altınsu (Şapatan) Köprüsü, ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle gün be gün tahrip olan taş kemerli tarihi köprü yıllarca aslına uygun onarılmayı ve restore edilmesi bekledi. Köyün iki yakasını birbirine bağlayan dere üzerinde 1800’lü yıllarda kemerli taştan yapılan, 6 metre yüksekliğinde ve 20 metre uzunluğundaki tarihi köprü 2015 yılında Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” olarak tescillendi.
Yıllar içerisinde yaşanan birçok doğal afete rağmen ayakta kalmayı başaran tarihi köprü, tescillenmesine rağmen yıllarca kaderine terk edildi. Bir yanı çökmüş durumdaki köprü yıllardır restore edilmeyi bekledi. STK’ların yoğun taleplerine rağmen ilgisiz bırakılan köprü İl özel idaresince tehlike arz ettiği için yeni bir köprü yapılacak gerekçesiyle önceki akşam iş makinalarıyla yıktırıldı. Birinci Grup Yapı ve Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescillenen tarihi köprüden geriye kalan daha önce koruma amaçlı alt tarafına bırakılan demir aksamlı ızgaralar kaldı.
Hakkari ESOB Başkanı Muharrem Tekin tarihi köprünün yıktırılmasına tepki göstererek şunları söyledi:
“Altınsu (Şapatan) Köprüsü, 26/05/2015 tarih ve 902 sayılı kararıyla 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescillidir. Tarihi köprünün Restorasyonu yapılarak korunması gerekirken, yıkıp yenisini yapıyorlar. Kültür Varlığı olarak tescilli olan tarihi bir köprüyü nasıl yıkarsınız ? Kimse sizden yeni bir köprü istemedi. Tarihi köprünün korunması istendi. Eskisini yıkıp yerine yeni bir köprü yaparak korumuş mu oluyorsunuz. Bu mudur tarihi alanları koruma anlayışınız” şeklinde tepkilerini dile getirdi.
Yorumlar
Yorum Gönder