Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri can çekişiyor

VAN- Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri artan maliyetler ve öğrenci başına ödenen ücretlerin 18 yıldır iyileştirilme ve güncelleme yapılmaması nedeniyle hizmet verememe noktası geldi.

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine her bir engelli birey için ödenen eğitim ücreti 2006 öncesi dönemde asgari ücrete eş değerken, yıllar içinde eriyerek, bugün itibariyle kurumlarımıza ödenen rakamlar asgari ücretin 5’te biri seviyelerine gerilediğini ifade eden Özel Eğitim Dernekleri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ve Doğu Anadolu Özel Eğitim Kurumları (DÖKDER) Başkanı Yusuf Ertaş taleplerini şu şekilde sıraladı.

“Kira ve personel giderleri, yıllardır “ücretsiz” olarak verdiğimiz öğrenci taşıma (servis) hizmeti ve genel giderlerimiz, maliyet açısından sürdürülebilir olmaktan uzaktır. Kiralar yüzde 400-500 oranında artmıştır. Bu durum maalesef elimizi kolumuzu bağlıyor ve bizi işimizi yapılamaz hale getiriyor. Malumunuz yeni asgari ücret açıklandı ve şu anda bize bir personeli maliyeti ,25 bin ile 26 bin TL’yi buluyor. Ne yazık ki 2006'dan bu yana sürekli olarak enflasyona eziliyoruz. Gerek 2005 yılında çıkarılan “Engelliler Kanunu” ve gerekse 2010 yılında yapılan “Anayasa Değişikliği” ile birlikte hem mevzuat hem zihniyet hem de uygulamalar açısından bakıldığında engellilerin hayatında devrim sayılabilecek gelişmelere şahit olduk. Bu zihniyet devriminin ete kemiğe bürünmüş hali olan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde 2005 yılı öncesinde toplam 35 bin engelli birey eğitim alırken bugün itibariyle; 81 ilimizde, 3 bin 243 eğitim kurumu ile 569 bin özel gereksinimle bireye 55 bin 90 nitelikli uzman personel ve dünyaya örnek gösterilebilecek bir modelle hizmet verilmektedir. Gelinen noktada kurumlarımız, bürokratik süreçlerde yaşanan aksamalar ve eğitim ücreti belirlemesinde standardın olmaması sebebiyle geçmişten bugüne gelen ekonomik problemlerle baş başa kalmıştır.

***Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde hizmet alan her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına; 8 saat bireysel ve 4 saat grup eğitimi karşılığında KDV dahil net asgari ücretin yüzde 50’si ödenir’’ hükmü eklenmelidir.
*** Bireysel eğitim ücreti 1 saatlik, asgari ücretin yüzde 5’i olarak toplamda 8 saat çarpı yüzde 5 ile toplam yüzde 40 ve grup eğitimi ücreti asgari ücretin yüzde 2,5 olarak toplamda, 4 saat çarpı yüzde 2,5 toplam yüzde 10 olmak üzere, genel toplamda, net asgari ücretin yüzde 50’si hükmünün eklenmesi ile sorun çözüme kavuşacaktır.

***Bizler büyük bir eğitim camiası olarak özel ve güzel çocuklarımıza daha uygun koşullarda hizmet etmek istiyoruz. Bu kapsamda ücretlerde iyileştirme yapılmasını talep ediyoruz. Özel çocuklarımızın, güzel çocuğunuz çocuklarımızın geleceğine umut olan bu kurumlarımızın kapanmaması gerekiyor.

Van’dan örnek verecek olursak. Van’da 56 adet özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde, 9 bin 600 özel çocuk eğitim alıyor. Rehabilitasyon merkezlerinin kuruluş amaçlarından birisinin özel çocukları hayata hazırlamaya çalışmaktır. Özel çocuklarımızın eğitim kalitesini yükseltiyoruz. Örneğin Van’da 20 engelli çocuğumuzu üniversitelere yerleştirdik. Bizim için de gurur verici olan budur. Türkiye genelinde standartların üzerinde kurumlarımız var" dedi. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yüzen otel projesiyle Belediye milyonlarca liralık zarara uğratıldı

Van Çimento Kapılarını Basına Açtı | dunyadaVan, Flaş haberler,haber durağı, Van Bülten, Van haberleri

Van’da Eğitim Sancılı Başladı

Van'da kar ve fırtına hayatı felç etti

Halı ve kilim İplikleri nasıl hazırlanıyor

Saadet Partisi Van İl Başkanlığı'ndan Asgari Ücret Talepleri: 30 Bin TL Olmalı

Hizan’ın Taş Evleri, Fotoğrafçılar ve Gezginlerin Yeni Gözdesi

Türkmenoğlu; Başlık: 'Van, Bölgenin Çekim Merkezi Oluyor'

Van'da 10 Günlük Gösteri Yürüyüşü ve Protesto Yasaklandı

Van ve İzmirdeki sanal şantaj çetesine baskın: 11 şüpheli yakalandı