Ağrı Kirli Havadan Kayboldu

VAN- Türkiye’de hava kirliliğinin en yoğun olduğu Muş, Iğdır ve Ağrı gibi kentlerin başında gelen bu illerde kış aylarında havayı kaplayan kirli hava insan sağlığını etkilemeye devam ediyor. Kış aylarında havayı saran duman sisi görüş alanının 1 metreye kadar düşürüyor. STK temsilcileri ise hava kirliliğinin asıl nedenleri ormanlık alanlarının yok edilmesi ve kalitesiz kömürlerin yoğunlukta kullanmasından kaynaklı olduğunu iddia etti.

Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP “Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri” isimli rapora göre hava kirliliği 12 kent için her geçen gün ağırlaşan bir sorun olduğunu vurguladı.  Muş, Iğdır, İstanbul, Sinop, Malatya, Edirne, Tokat, Kayseri, Denizli, Düzce, Karabük, Ağrı ve Ankara’da  yıl boyunca yapılan ölçümlerde yüksek hava kirliliği gözlemlendi. Bu yıl dördüncüsü yayımlanan rapora göre hava kirliliğinin en yüksek oranda olduğu kent ise  Muş’ta 306 gün boyunca kirli hava eksik olmadığı ortaya çıktı. Iğdır, son dört yıldır hava kalitesi açısından en kirli iller listesinde son dört yıldır ilk sırada yer alıyordu. Ağrı’yı da eklediğimizde hava kirliliği Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki bu üç kent için kronik bir hal almışa benziyor.

Muş Ovası’nda Oluşan Sis Bulutları Hava Sirkülasyonunu Durduruyor

Muş Ovası Türkiye’nin üçüncü büyük ovası. Ovada oluşan sis bulutları , kentte yaşanan hava kirliliğinin en başta sebebi olarak belirtiliyor. Kış aylarında ovanın yapısından dolayı oluşan sis, hava sirkülasyonunu durduruyor ve havzadaki hava kirliliğini tetikliyor. Muş Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma Derneği Başkanı İhsan Aydemir, “Kentimizdeki hava kirliliğinin en temel nedeni yeşil alanların az olması. Yeşillik alanlar hızla tahrip ediliyor. Dağlar her geçen gün çıplak bir hal alıyor. Kirli havayı emen yeşil örtü kalmıyor. Bununla beraber atıkların arıtılması lazım, kaynağından ayrıştırarak geri dönüşüm işlemi yapılmalı. Bölgemizde yeşil alan yüz ölçüme göre %8 ancak bunun %40  dolaylarında olması lazımdı.”

Hava kirliliğinin yoğun olduğu bir diğer kent ise Ağrı. Bu iki kent aynı zamanda Türkiye’nin en yoksul iki kenti. Doğu Çevre Üyesi ve aynı zamanda İnsan Hakları Derneği Doğubeyazıt temsilcisi Mehmet Nuri Taşdemir de tam olarak bu konuya dikkat çekiyor. ‘yardım kömürü’ olarak bilinen yıkanmamış kömürün kış aylarında önemli bir kirlilik yarattığını savunan Taşdemir şu ifadeleri kullanıyor “Ekonomik olarak geri kalmışlık var bölgemizde. Doğalgaz sistemi yeni yeni geliyor. Kalitesiz kömürler kullanılıyor. Halk biraz da bu kalitesiz kömüre mecbur bırakılmış. Sanayi neredeyse yok denecek kadar az. Sadece çimento fabrikası var o da filtre sistemiyle üretim yapıyor.”

AĞRI SİSTEN KAYBOLDU

Görüş mesafesinin de düştüğü sisli hava Özellikle sabaha karşı etkisini arttıran sis nedeniyle sürücüler 4’lü sinyallerini açarak yola çıktı. Görüş mesafesinin 1 metreye kadar düştüğü ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme İstasyonundan alınan bilgiye göre de ağrı kent merkezindeki hava kalitesi ‘kötü’ olarak belirlendi. İstasyondan alınan bilgiye göre ağrı ‘daki hava kalite indeksi, ulusal hava kalite indeksi olan 65 mikrogram/metreküp olarak belirlendi, hava kalitesi endeksi uzmanları ;Hava yüksek bir kirlilik düzeyine ulaştı. Hassas gruplar için sağlıksız bir durum. Nefes alma güçlüğü ve boğazda tahriş gibi belirtiler varsa dışarıda geçirdiğiniz süreyi azaltın. Uyarılarında bulundu.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yüzen otel projesiyle Belediye milyonlarca liralık zarara uğratıldı

Van Çimento Kapılarını Basına Açtı | dunyadaVan, Flaş haberler,haber durağı, Van Bülten, Van haberleri

Van’da Eğitim Sancılı Başladı

Van'da kar ve fırtına hayatı felç etti

Halı ve kilim İplikleri nasıl hazırlanıyor

Saadet Partisi Van İl Başkanlığı'ndan Asgari Ücret Talepleri: 30 Bin TL Olmalı

Hizan’ın Taş Evleri, Fotoğrafçılar ve Gezginlerin Yeni Gözdesi

Türkmenoğlu; Başlık: 'Van, Bölgenin Çekim Merkezi Oluyor'

Van'da 10 Günlük Gösteri Yürüyüşü ve Protesto Yasaklandı

Van ve İzmirdeki sanal şantaj çetesine baskın: 11 şüpheli yakalandı