Dünyada her gün 828 kişi yatağa aç giriyor

ANKARA- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odaları, 16 Ekim “Dünya Gıda Günü”nde yaptıkları ortak açıklama ile dünyanın ve Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu gıda krizine dikkat çekti. BM raporuna göre dünyada her 10 kişiden 1'i yatağa aç girdiğini hatırlatıldı.

Açıklamda, 2023’ün “gıdaya ulaşmanın en zor yılı” olarak tanımlandığı açıklamada, “Pandemi döneminde bile bu kadar sıkıntılı günler yaşamamıştık. Yanlış ekonomi politikaları, tarım üretiminin hızla azalması, emekçi ve emekli ücretlerinin açlık sınırının altında kalması, bırakın sağlıklı beslenmeyi, karnımızı doyurmayı bile lüks haline getirmiş,  Pandemi süreci, son 10 yılda etkileri artan iklim değişikliği, su kaynaklarının kirlenmesi, ormanların, sulak alanların ve çevrenin tahrip edilmesi, tarım alanları ve meraların amaç dışı kullanılması, artan nüfus, mülteci akını gibi sorunların yakın gelecekte su krizine, toprak kıtlığına ve dolayısıyla gıda krizine neden olacağının altı çizildi.”

“HER 10 KİŞİDEN BİRİ YATAĞA AÇ GİRİYOR”

Gıda güvencesinin sağlanamadığı bir dünyada, adil ve demokratik bir düzen içinde yaşayabilmenin hayal olacağı kaydedilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Bugün dünyada 800 milyonun üzerinde insan yani her 10 kişiden biri yatağa aç girmektedir. Ülkemizde ise insanlarımızın yüzde 22`si yeterli gıdaya ulaşamamakta yüzde 8,5`u ise açlık sınırında yaşamaktadır. İnsanlık için kâbus olan bu yokluğu ve yoksulluğu yenmek için sorumluluk almak hepimizin ortak toplumsal görevidir. Unutulmamalıdır ki, dünya üzerinde üretilen tarım ve gıda ürünleri 8 milyarı geçen dünya nüfusunu beslemeye yetecek miktardadır. Eğer dünyada açlık varsa bu yetersiz bitkisel ve hayvansal ürünler ve gıda arzından değil, adaletsiz gelir dağılımından kaynaklanmaktadır.

Yaşadığımız gıda krizinden kurtulabilmek; rant ve beton ekonomisi yerine üretim ekonomisini, sermayenin öncelikleri yerine kamusal ve toplumsal çıkarları, gündelik politikalar yerine planlı kalkınmayı önceleyen “Kamucu Tarım ve Gıda Politikaları”nı savunmakla ve yaşama geçirmekle mümkündür.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Van Flamingoların Cenneti Oldu

Uluslararası Başarılarla Türkiye'yi Gururlandırıyor

Hakkari’de kan donduran hayvan katliamı: Bu hayvanlardan intikammı alındı?

Van'da 10 Günlük Gösteri Yürüyüşü ve Protesto Yasaklandı

Van’ın Nüfusu Azalıyor!

Ağrı’da Peş Peşe Gelen İntiharlar Korkutuyor!

Hüda Par’a sebest , muhaliflere yasak

Toprak Altında Olgunlaşan Van’ın Eşsiz Elması

Kadim Aşiretlerden Çözüm Süreci Çağrısına Destek: Silah Bırakma Vurgusu

Yayılan yeni salgın nedeniyle aşı kampanyası ve kapanma olacak mı? Bakan Koca açıkladı