Tandır lavaşına rağbet
VAN- Doğu ve G.Doğu Anadolu bölgesinde vaz geçilmezlerinden olan asırlık lavaş ekmeği kendine has özellikleriyle ilk günkü lezzetini kaybetmeden 55 derecelik sıcak bir ortamda pişiriliyor.
Daha önceleri sadece köylerde yaygın
olan tandır ekmeği, şehirlerde Ekmek fiyatlarının artmasıyla lavaş ekmeğine
talep arttı. Somun ekmeğinden daha az gramajda olsa da, esmer buğday, kepek ve
tam buğdaydan yapıldığı için lezzetli olması ve sağlık açısından faydalı olduğu için bölge
halkının vaz geçilmezi haline geldi.
UNESCO tarafından ‘Somut Olmayan Kültürel Miras’ listesi’ne
dahil edilen lavaş, usta ellerde pişirilerek sofralardaki yerini almaya devam
ediyor.
Etrafı çamurla sıvanmış özel bir
çukurun (tandır) içinde pişirilen ekmek hazırlanırken birçok evreden de
geçiyor. Mayalanmış hamur, bir süre bekletildikten sonra ekşimesiyle tandırın
başına getirilerek, eşit şekilde yumaklara ayrıldıktan sonra, elde çırpılarak
açılıyor. Bu işlemlerden sonra pişen ekmek, uzun müddet de saklanabilme
özelliğini taşıyor.
Yorumlar
Yorum Gönder