Tandır lavaşına rağbet

VAN- Doğu ve G.Doğu Anadolu bölgesinde vaz geçilmezlerinden olan asırlık lavaş ekmeği kendine has özellikleriyle ilk günkü lezzetini kaybetmeden 55 derecelik sıcak bir ortamda pişiriliyor.

Daha önceleri sadece köylerde yaygın olan tandır ekmeği, şehirlerde Ekmek fiyatlarının artmasıyla lavaş ekmeğine talep arttı. Somun ekmeğinden daha az gramajda olsa da, esmer buğday, kepek ve tam buğdaydan yapıldığı için lezzetli olması  ve sağlık açısından faydalı olduğu için bölge halkının vaz geçilmezi haline geldi.

UNESCO tarafından ‘Somut Olmayan Kültürel Miras’ listesi’ne dahil edilen lavaş, usta ellerde pişirilerek sofralardaki yerini almaya devam ediyor.

Etrafı çamurla sıvanmış özel bir çukurun (tandır) içinde pişirilen ekmek hazırlanırken birçok evreden de geçiyor. Mayalanmış hamur, bir süre bekletildikten sonra ekşimesiyle tandırın başına getirilerek, eşit şekilde yumaklara ayrıldıktan sonra, elde çırpılarak açılıyor. Bu işlemlerden sonra pişen ekmek, uzun müddet de saklanabilme özelliğini taşıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gençleri Borçtan Kurtaracak Karar: Çatak’ta Gelinlik Yasaklandı

Ağrı’da Okul Çevrelerinde Gasp Dehşeti: 14 Yaşındaki Öğrenci Hastanelik Oldu

YUSUFUN KUYUSU (2)

Dar gelirlinin ucuz et kuyruğu

Küresel ısınma Van Gölü’nü vurdu

Van'da işten çıkartılan emekçilerin eylemleri devam ediyor

Van’da 94 kilo altın ele geçirildi

Bedirhanoğlu Yeniden Başkan Seçildi: Kongrede 50 Boş Oy Dikkat Çekti

Van Gölü’nde 3000 Yıllık Urartu Kalesi Keşfedildi

Van Kuruyor: Göl Çekiliyor, Dereler Susuyor