Ekmeğini çamurdan çıkartıyorlar

KARS- Karsın Selimiye ilçesi Kotanlı köyünde yaşayan Kuytu ailesi aile mesleği olan çamurdan tandır yapma geleneğiyle geçimini sağlıyor.

Yaklaşık 1 asırdır çamura şekil veren Kuytu Ailesi atadan gelen geleneği yaşatıyor. Eşi, çocukları ve torunları ile annesinden öğrendiği tandır üretimi yapan Şemsettin Kuytu (70),Doğu ve G. Doğu Anadolu Bölgesinin vaz geçilmezlerinden olan ekmek ve yemek pişirme aracı çamurdan tandı işlini çocuklarına da öğretiyor. Çamurdan kazandıklarıyla hem ailesini geçindirdiğini hem de çocuklarına bu mesleği öğretmenin gururuyla geleneğin yaşatmasını istediğini ifade eden Şemsettin Kuytu: Zahmetli ama bir o kadarda meşakkatli bir iştir. Toprağını iyi seçmek lazım. Bir tandırın yapımı 10 gün sürüyor. Yapımı bitince 2 ay güneş görmeyen bir depoda dinlendirme yapılıp sonra yoğurtla kalaylıyoruz ve sayışa hazır hale geliyor.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kayyumun icraatları Van’ı tıkadı

YUSUFUN KUYUSU (2)

Van’da Ucuz Et İçin Kuyruklar Bitmedi

Babacan: Van Daha İyi Yönetilmeyi Hak Ediyor

Van Gölünde Kirlilik Tehlikeli Seviyede

Eskişehir’de Orman Yangını: 10 Şehit, Bölge Yasta

Deprem Uzamanı Naci Görür'den kritik uyarı

Van’da 39 dernek kapatıldı

Van’da Parklardaki WC’ler Kapalı: Vatandaş Mağdur, Tepkiler Büyüyor!

Van Gölü Ağlıyor: Sular Çekiliyor, Hayat Kuruyor