Ekmeğini çamurdan çıkartıyorlar

KARS- Karsın Selimiye ilçesi Kotanlı köyünde yaşayan Kuytu ailesi aile mesleği olan çamurdan tandır yapma geleneğiyle geçimini sağlıyor.

Yaklaşık 1 asırdır çamura şekil veren Kuytu Ailesi atadan gelen geleneği yaşatıyor. Eşi, çocukları ve torunları ile annesinden öğrendiği tandır üretimi yapan Şemsettin Kuytu (70),Doğu ve G. Doğu Anadolu Bölgesinin vaz geçilmezlerinden olan ekmek ve yemek pişirme aracı çamurdan tandı işlini çocuklarına da öğretiyor. Çamurdan kazandıklarıyla hem ailesini geçindirdiğini hem de çocuklarına bu mesleği öğretmenin gururuyla geleneğin yaşatmasını istediğini ifade eden Şemsettin Kuytu: Zahmetli ama bir o kadarda meşakkatli bir iştir. Toprağını iyi seçmek lazım. Bir tandırın yapımı 10 gün sürüyor. Yapımı bitince 2 ay güneş görmeyen bir depoda dinlendirme yapılıp sonra yoğurtla kalaylıyoruz ve sayışa hazır hale geliyor.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kanada Büyükelçiliği Müsteşarı'ndan Van’a Özel Ziyaret

Van Gölü'nde Dip Çamuru Temizliği Yeniden Başladı

Ernis Köy Enstitüsü.... | dunyadaVan, Flaş haberler,haber durağı, Van Bülten, Van haberleri

13 Katlı Binaya Skandal Yangın Merdiveni!

Van Deprem Bölgesine Koştu

Yayılan yeni salgın nedeniyle aşı kampanyası ve kapanma olacak mı? Bakan Koca açıkladı

Van’da Havai Fişek ve Patlayıcı Madde Kullanımı ve Satışı Yasaklandı

Van'da Akraba Evliliklerinde Düşüş

Van’ın Nüfusu Azalıyor!

Kadim Aşiretlerden Çözüm Süreci Çağrısına Destek: Silah Bırakma Vurgusu