Ekmeğini çamurdan çıkartıyorlar

KARS- Karsın Selimiye ilçesi Kotanlı köyünde yaşayan Kuytu ailesi aile mesleği olan çamurdan tandır yapma geleneğiyle geçimini sağlıyor.

Yaklaşık 1 asırdır çamura şekil veren Kuytu Ailesi atadan gelen geleneği yaşatıyor. Eşi, çocukları ve torunları ile annesinden öğrendiği tandır üretimi yapan Şemsettin Kuytu (70),Doğu ve G. Doğu Anadolu Bölgesinin vaz geçilmezlerinden olan ekmek ve yemek pişirme aracı çamurdan tandı işlini çocuklarına da öğretiyor. Çamurdan kazandıklarıyla hem ailesini geçindirdiğini hem de çocuklarına bu mesleği öğretmenin gururuyla geleneğin yaşatmasını istediğini ifade eden Şemsettin Kuytu: Zahmetli ama bir o kadarda meşakkatli bir iştir. Toprağını iyi seçmek lazım. Bir tandırın yapımı 10 gün sürüyor. Yapımı bitince 2 ay güneş görmeyen bir depoda dinlendirme yapılıp sonra yoğurtla kalaylıyoruz ve sayışa hazır hale geliyor.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Van Flamingoların Cenneti Oldu

Uluslararası Başarılarla Türkiye'yi Gururlandırıyor

Hakkari’de kan donduran hayvan katliamı: Bu hayvanlardan intikammı alındı?

Van'da 10 Günlük Gösteri Yürüyüşü ve Protesto Yasaklandı

Van’ın Nüfusu Azalıyor!

Ağrı’da Peş Peşe Gelen İntiharlar Korkutuyor!

Hüda Par’a sebest , muhaliflere yasak

Toprak Altında Olgunlaşan Van’ın Eşsiz Elması

Kadim Aşiretlerden Çözüm Süreci Çağrısına Destek: Silah Bırakma Vurgusu

Yayılan yeni salgın nedeniyle aşı kampanyası ve kapanma olacak mı? Bakan Koca açıkladı