Ekmeğini çamurdan çıkartıyorlar
KARS- Karsın Selimiye ilçesi Kotanlı köyünde yaşayan Kuytu ailesi aile mesleği olan çamurdan tandır yapma geleneğiyle geçimini sağlıyor.
Yaklaşık 1 asırdır çamura şekil veren Kuytu
Ailesi atadan gelen geleneği yaşatıyor. Eşi, çocukları ve torunları ile
annesinden öğrendiği tandır üretimi yapan Şemsettin Kuytu (70),Doğu ve G. Doğu
Anadolu Bölgesinin vaz geçilmezlerinden olan ekmek ve yemek pişirme aracı çamurdan
tandı işlini çocuklarına da öğretiyor. Çamurdan kazandıklarıyla hem ailesini
geçindirdiğini hem de çocuklarına bu mesleği öğretmenin gururuyla geleneğin yaşatmasını
istediğini ifade eden Şemsettin Kuytu: Zahmetli ama bir o kadarda meşakkatli
bir iştir. Toprağını iyi seçmek lazım. Bir tandırın yapımı 10 gün sürüyor.
Yapımı bitince 2 ay güneş görmeyen bir depoda dinlendirme yapılıp sonra yoğurtla
kalaylıyoruz ve sayışa hazır hale geliyor.”
Yorumlar
Yorum Gönder