Çiçeği burnunda bir politikacı
İYİ Parti kontenjanından CHP listesinde 2. sıra Millet İttifakının adayı Vali yardımcısı Ercan Çiçek, yıllar sonra CHP’ye yeniden Van’da Milletvekili kazandırmak için lokomotif görevini üstleniyor. Çiçek ile Van’a dair hizmetler üzerine söyleşi:
???? Hem bürokrat, hem siyasetçi adayı, hem liyakatli, hem itikatlı, hem Vanlı, hem Van’ın gelenek görenekleriyle yetişmiş bir devlet adamı, hem halkçı, hem devletçi vatanını milletini seven, Hüseyin Çelik’ten sonra Van’a Van halkına yaşı küçük de olsa ‘Abilik’ yapa bilecek bilgiye donamıma, dürüstlüğüne ve misyona sahip. Ne ithal, nede kentine milletine yabancı biri….
Kimden bahsettiğimi merak etmişsiniz haklı olarak. İşet sizlere tanıştıracağım kişi…Van’da Millet İttifakın CHP'de 28. Dönem 2. sıra Van Milletvekili Adayı Ercan Çiçek. Çiçek kısa sürede kent sathında adından söz ettirmeyi başardı.
Ömrünün yarısını devletin çeşitli kademelerinde, il ve ilçelerinde Vali yardımcılığı ve Kaymakamlık görevleri yapmış, devlet adabını ve terbiyesini almış, görev yaptığı yerlerde naifliğiyle, dürüstlüğüyle ve vatandaşa yönelik hizmetleriyle gönüllerde taht kurmuş. Öyleki tayini çıktığında arkasında ağlanılan, hatta tayinini durdurmak için gazeteler ilan verildi. Çeşitli projeleriyle kısa sürede siyasetçilerin de dikkatini çekmeyi başaran Çiçek, şimdide doğup büyüdüğü Van’a hizmet etmek için kollarını sıvadı.
İYİ Parti kontenjanından CHP listesinde 2. sıra Millet İttifakının adayı Ercan Çiçek, Van ve Erciş'te çalışmalarını aralıksız olarak sürdürmeye devam ediyor. Halkın büyük ilgi ve alakasıyla karşılaşan Ercan Çiçek, "Van şu ana kadar hak ettiği yerde ve değerde hiçbir zaman olmadığı" söylüyor. Millet İttifakı olarak iktidara geldiklerinde Van ile ilgili büyük projeler gerçekleştireceğini sözünü veriyor.
14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimine sayılı günler kala milletvekili adaylarının tempoları da her geçen gün artıyor. Millet İttifakı adaylarının En son 3 Kasım 2002 seçimlerinde Van’dan 1 milletvekili çıkaran CHP’de Millet İttifakı’nın desteğiyle en az 2 milletvekili çıkarmanın hesapları yapılıyor. Türkiye’nin çeşitli illerinde Kaymakamlık ve Vali Yardımcılığı görevlerinde bulunan Ercan Çiçek, mülki idare amirliği görevlerinde gösterdiği başarılı performans İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve parti kurmaylarının dikkatini çekti.
Soru: Siyasete girmek için bir nedeniniz var mı? Size teklif mi? Geldi. Bu kararınız nasıl gelişti?
--Bürokratlık yaptığım dönemlerde kafamda hep şu şey vardı. Bana bu kadar çok şey katan beni bu aşamaya getiren, memleketime olan borcumu ben nasıl? ödeyeyim. Şeklinde bir düşünceyi taşıdım. Onu da bu dönem hayat geçirme fırsatı m doğdu. İyi Parti genel Başkanı Meral hanımdan teklif geldi. Bende onur duyacağımı söyledim ve o şekilde siyasete girme sürecimde böyle başladı.
--Çok zorlanıyorum. Bir defa devlet terbiyesiyle büyüdüğümüz için daha dikkatli ve daha hassas davranmak zorunda kalıyorum. Hassas bir dil kullanıyorum. Daha yapıcı, daha gerçekçi dil kullanıyorum. Siyaset dili bana ters geliyor. İnsanlara daha çok projeler üzerinden gidiyorum. Yapacaklarımı bir bürokrat sözüyle ve gerçekçi bir dille anlatmaya çalışıyorum. Vana ve Erciş’e neler yapılmalı, eksiklikler nelerdir. Vatandaş odaklı projelerin yapılabilirliğini anlatmaya çalışıyorum. Ama genel olarak siyaset mecrasına baktığınız zaman projeler üzerinden değil de söylem üzerinde bir siyaset yürütülüyor. Mesleğim icabı hiyerarşi ve söylemlerimde hesaplıdır, kitabidir. Ama siyasette o kitabilik hesaplılık siyasette yok. Dolaysıyla o anlamda biraz zorlanıyorum.
Soru: Mesleğiniz icabı insanlarla olan diyalog çerçevesinde bir yabancılık çekmiyorsunuz mutlaka. Kaymakamlıkla, Politikacı arsındaki güven ve güvensizlik tablosuyla ilgili insanlarda nasıl bir yansıma alıyorsunuz?
--Doğusu bir birbirimize karşı biraz temkinliyiz. Vatandaş siyasetçiden bir şey talep etme konusunda daha agresif ve daha baskıcı oluyor. Bana karşı onlarda benim naifliğim gibi onlarda o şekilde davranmaya çalışıyorlar. Elimden geldiğince onlara daha yakın ve gerçekçi yaklaşım sergiliyorum. İnsan ve hizmet odaklı bir meslek geleneğinden geldiğim için, onları sakince dinleyip sorunlarına çözüm bulabilmekle geçiyor çalışmalarımız. Geldim “bir sorununuz sıkıntınız var mı?” diye soruyorum insanlara.
Soru: Seçim çalışmalarında seçmenin size destek olmasını sağlamak için nasıl bir yöntem ve dil kullanıyorsunuz?
--Bürokratlık meslek alışkanlığıyla insanlara gidiyorum. İşte burada şöyle bir fark var. Ben sizlerin sorunlarını soruyorum ve çözüm bulmak için çalışacağımı soyluyorum amma. “Benimde senden bir isteğim var. Veya senden de bana destek olmanı oy vermeni bekliyorum şeklinde hemen hemen hiç söylemiyorum.” Gidipte vatandaşa oyuna ihtiyacım var diyemiyorum. Oyunu bana verir misin hiç diyemediğimi söyleyebilirim.
Soru - Devletin üst kademelerinde görev yaptınız; bu deneyimleriniz politik yaşamda sizce size yardımcı olacak mı?
--Evet tabiî ki yardımcı olacak. Eğer ben Milletvekili seçilirsem bürokrasideki deneyimlerim ve camiadaki arkadaşlarımın bana projelerimde çok büyük katkılarının olabileceğini biliyorum. İşin mutfağını bilmenin hem Millete hem de Hükümete faydalarının olacağını da düşünüyorum.
Soru: Seçim çalışmaları kapsamında Van ve çevresinde hizmetlere yönelik tespit ettiğiniz eksiklikler nelerdir?
--Çevre yolu yok(13 yıldır bitirilemiyor), Kente yakışır bir otogarı yok. Stadyumu yok. Tarım ve hayvancılık bitmiş. Turizm de ise geçmiş yıllara nazaran düşüşte. Sınır kapıları düzgün açılmıyor. Meralar kapatılmış. Kentin alt yapısı. Üst yapısı rezalet. Yollar köstebek yuvası. Van gölü çevre kirliliğiyle yok oluyor. Kente özgü semt pazarları yok. Ulaşım ha keza tam bir cendere. Raylı ulaşım ağı yok. İşsizlik kentin ve bölgenin kaderi haline gelmiş. Sınırlarımız kevgire dönmüş. İçerde dışarda göç almaya devam ediyor. Meralar, yaylalar kapatılmış. Hayvancılık ve tarım yasaklardan dolayı bitmiş. Köylü vatandaşlar bu defa şehirlere göç etmiş. Göçlerden dolayı şehirlerin potansiyeli de bunu kaldırmıyor. İşte bunlar hükümetlerin ve yerel yönetimlerin yapması gereken asli görevleridir. Şimdiye kadar bunlar çözülmüş olmalıydı. 21. yüzyılda bizler bu sorunları konuşmak yerine farklı sorunları daha farklı projeler üzerinde kafa yormalıydık. Ama gelen vurmuş, giden vurmuş. kentin sorunları yönelmek yerine göstermelik işlerle uğraşmışlar. Yazık Cumhuriyet tarihinden bu yana 100 yıllık bir ülkeyiz. Halen çevre kirliliğini, ulaşım sıkıntısını, su sorununu, açlık ve yoksulluk sorunlarını konuşur haldeyiz.
Soru: Bu saydıklarınız tespit ve sorunlara yönelik kısa sürede çözüm var mı? Ve nasıl bir yöntem izlenmeli.?
Soru: Siyaset ve seçim çalışmaları esnasında yakın zamanda başınızdan geçen bir olay yaşandınız mı?
--Geçenlerde Van’da bir tanıdığımın dükkanına girdim. Ayakkabıcı kendisi. İçeriye iki kişi girdi. Hallerinden belli çok fakir. Üstleri başlarında belli. Biri ayakkabısının yırtığını diktirmek için geldiğini söyledi. Onun o halini görünce Allah’da bilir üzüldüm tabi. 21. Yüzyılda insanlarımız yırtık ayakkabısını diktirmek için geliyor. Bu manzara beni çok üzdü. İçimden de arkadaşıma söyleyeyim para almasın diye geçirdim. Bende öylece onlara bakarakla sandalyeye kurulmuşum. Arkadaşım da ayakkabılarının dikilinceye kadar onları oturttu. Karşımda oturdular. Hallerinde mahcup oldukları her hallerinden belli. Takım elbiseli birinin karşısında oturmaları sanki onları mahcup ettiği şeklinde rahatsızlıklarını gördüm. İki büklüm oturdular. Arkadaşım da onlara benini tanıttı. Benim Vali yeğenim. Bu lafı duyunca adamlar biraz daha büküldüler. Sonra arkadaşım bir daha söze girdi. yeğenim siyasete girdi. Oda milletvekili adayı oldu deyince, az önce iki büklüm olan adamlar şöyle kendilerine öz güvenle sandalyeye yayılarak oturmaya başladılar. Arkadaşım onlara sizde yeğenimi destekleyin oy verin diye söyleyince, biri ‘benim oyum çok kıymetlidir kardaşım’ dedi. Ondan sonra bu kez ben öne doğru eğildim büküldüm. Onlar karşımda yayılarak oturdular bu defa. Ben toparlayarak oturmaya başladım. Bu anıyı hayatım boyunca unutamam. Onun için mümkün mertebede kimseden oy istemiyorum.
ERCAN ÇİÇEK KİMDİR
Van’ın Erciş’te doğdu. Orta ve lise tahsilimi Erciş’te tamamladı. Üniversite tahsilini ise, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Çeşitli il ve ilçelerde 22 yıl kaymakamlık ve Vali yardımcılığı yaptı. Evli iki çocuk babası.
Yorumlar
Yorum Gönder