MTA: Türkiye'de 42 il, 110 ilçe fay üzerinde

 Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, internet sitesinden yayınladığı Türkiye'nin diri fay haritalarını güncelledi. MTA tarafından hazırlanan Türkiye Diri Fay Haritasına göre, Türkiye’de 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek 485 diri fay bulunuyor. Paylaşılan haritaya göre ise Türkiye’de doğrudan diri fay üzerine oturan, 45 il alanı üzerinde 110 ilçe bulunuyor.


'Türkiye Diri Fay Haritası'na göre;  Türkiye'de doğrudan diri fay üzerine oturan, 42 il alanı üzerinde 110 ilçe bulunuyor.

Fay üstünde bulunan iller ise Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Bingöl, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya, Osmaniye, Sakarya ve Tokat’ın yanı sıra 110 ilçe de fay üzerinde. 

Diri fay hattı nedir?

Diri fay veya aktif fay, tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylara denir.

Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan gerilme ve sıkışmalar, yer kabuğunun bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji biriktirir. Bu enerjiler zaman zaman ortaya çıkar. Yer kabuğundaki bu hareketli kesimlere de fay denir.

Türkiye deprem haritası

Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Hattı ve Batı Anadolu fay hattı olmak üzere toplamda 3 büyük fay hattı bulunuyor. Deprem haritasında kırmızı renkte görülen iller birinci derece deprem bölgesi, pembe renke olanlar ikinci derece riskli bölge, sarı olan iller üçüncü dereceden deprem bölgesi olarak geçiyor.

1. 2. 3. DERECE VE EN AZ RİSKLİ DEPREM BÖLGESİ

Birinci dereceden deprem bölgesi olan iller;İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt..

İkinci derece deprem bölgesi olan iller; Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

Üçüncü derece deprem bölgesi olan iller; Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

En az riskli bölgeler; Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilim İnsanları, Yaşam Süresini %30 Uzatacak F-Actin Geninin Aktivitesini Keşfetti

VAN GÖLÜ CANAVARI

Van'da Uyuşturucu torbacılarına Operasyon; 50 Şüpheli Gözaltına Alındı

Van Gölü'nde Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor: Su Altındaki Gizemli Yapılar Keşfedildi!

Yayılan yeni salgın nedeniyle aşı kampanyası ve kapanma olacak mı? Bakan Koca açıkladı

Van Sınırında Güvenlik Duvarı Tamamlanıyor, Kaçak Geçişler %90 Azaldı!

Van Semalarında Kargalar: Binlercesi Gökyüzünü Siyaha Bürüdü

Eğitim Sen Hakkari Şubesi’nden Temizlik ve Hijyen Protestosu: ‘Çocuklarımızın Sağlığı Riskte!

Van’da Sahipsiz Hayvanlara Dev Yatırım: 250 Dönümlük Doğal Yaşam Alanı Açıldı!

Ağrı'da ilginç Uyuşturucu Kaçakçılığı