YAKIŞIKLI ADAMI KAYBETTİK
Asıl adı Tarık Tahsin Üregül olan Türk sinemasının usta oyuncusu Tarık Akan'ın akciğer kanseri sebebiyle yaşamını yitirdiği haberi Nazım Hikmet Vakfı ve CHP Genel başkan Başdanışmanı tarafından duyuruldu. Gece saat 01:10 'da yaşamını yitiren Akan'ın savaştığı kanser karaciğere de sıçramıştı. Sanatçının vefatı sevenlerini üzüntüye boğdu.
Tarık Akan'ın cenaze töreni programı belli oldu.
Usta aktörün oğlu Barış Zeki Üregül, Akan için pazar 18 Eylül Pazar günü saat 14:00'da Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde tören yapılacak. Törenin ardından Tarık Akan'ın cenazesinin, Teşvikiye Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Bakırköy'deki Zuhuratbaba mezarlığına defnedilecek.
Nazım Hikmet Vakfı'ndan Tarık Akan açıklaması
Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, oyuncu Akan’ın ölümüyle ilgili bir açıklama yayınladı.
Vakıftan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Sanatçı olmanın dünyaya güzellikler sunmak olduğunu gösteren güzel insan, efsane filmlerin unutulmaz oyuncusu, 'Anne Kafamda Bit Var'ın yazarı, ülkesinin ve halkının barış, demokrasi, özgürlük mücadelesinin militanı, 'Ekmek, gül ve özgürlük günleri'nin yorulmaz savaşçısı, Ülkesinin güzel yarınlarına kucak kucak emek taşıyan, Nazım Hikmet sevdasını, Nazım Hikmet Vakfı’nın kuruluşundan bugüne yönetim kurulunun her dönem en aktif üyesi olarak gösteren Sevgili arkadaşımız Tarık Akan, 16 Eylül 2016 Cuma sabahı aramızdan ayrılmıştır. Işıklı anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Halkımızın başı sağ olsun."
SON AÇIKLAMASI: HER ŞEY YOLUNDA
Geçtiğimiz ay Bodrum'a yerleştiği iddia edilen 66 yaşındaki oyuncu, "Kendimi gayet iyi hissediyorum. Bodrum'daki evime kapanmadım. Şu an İstanbul'daki evimdeyim. Ölmedim, hayattayım. Kötü bir şey yok. Her şey yolunda. Aylardır hastalıkla mücadele ediyorum, şu an için sağlık durumum iyi" ifadelerini kullanmıştı.
TARIK AKAN KİMDİR?
'Yeşilçam'ın politik yakışıklısı'
1949'da İstanbul'da doğan, subay babası nedeniyle çocukluğunda farklı kentlerde bulunan Tarık Akan, önce Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği bölümünde okudu daha sonra ise İstanbul Gazetecilik Yüksek Okulu'na girdi ve bu okuldan mezun oldu.
Ses dergisinin yarışmasıyla sinemaya giren Akan ilerleyen yıllarda dergiye çeşitli kereler kapak olmuştu.
Ses dergisinin yarışmasıyla sinemaya giren Akan, ilerleyen yıllarda da dergiye dönem dönem kapak olmuştu.
Sinemaya geçmeden önce Bakırköy plajlarında cankurtaranlık ve işportacılık yapan Akan, 1970 yılında Ses Dergisi'nin açtığı Sinema Artist Yarışması'nı kazanarak 1971'de ilk filmi olan 'Solan Bir Yaprak Gibi'yle kamera karşısına geçti ve Tarık Akan adını aldı.
TARIK AKAN'IN UNUTULMAZ FİLMLERİ
1979 yılında zorunlu askerlik görevini yedek subay olarak Denizli'de tamamlayan Akan, 1970-1975 arası yılda 12 filmde rol alarak Yeşilçam’ın en parlak günlerinde yer aldı. Emel Sayın'la ‘‘Mavi Boncuk’’ta Hülya Koçyiğit'le ‘‘Sev Kardeşim’’de, Hale Soygazi ile ‘‘Gece Kuşu Zehra’’da oynadı ve ‘‘Hababam Sınıfı’’ ile Türk sinemasının unutulmazları arasına girdi. Akan, daha sonra ‘‘değişirken yok olmayı’’ göze aldı ve mesajı olan filmler yapmaya karar verdi. Bu kararın ilk ürünü "Nehir"i Cüneyt Arkın'la birlikte oynadığı ‘‘Maden’’, ‘‘Sürü’’, ‘‘Yol’’, ‘‘Kanal’’ gibi politik filmler takip etti.
Yorumlar
Yorum Gönder