İncikefal'in derisi inceleniyor | dunyadaVan, Flaş haberler,haber durağı, Van Bülten, Van haberleri

İncikefal'in derisi inceleniyor | dunyadaVan, Flaş haberler,haber durağı, Van Bülten, Van haberleri: Van Gölünde yaşayan ve endemik yapısıyla bir bezneri bulunmayan Van Balığının(incikefal) bilinmeyen özellikleri araştırmacıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Balığın solungaç yapısı, böbrek ve sindirim kanalarından sonra Van Balığı derisinin özellikleriyle ilgili çalışmada eklendi.

İncikefal'in   derisi  inceleniyor
Dunyadavan.com
VAN- Van Gölünde yaşayan ve endemik yapısıyla bir bezneri bulunmayan Van Balığının(incikefal) bilinmeyen özellikleri araştırmacıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Balığın solungaç yapısı, böbrek ve sindirim kanalarından sonra Van Balığı derisinin özellikleriyle ilgili çalışmada eklendi.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ahmet Regaib Oğuz'un koordinatörlüğünde Yüksek Lisan Öğrencisi Fadime İribuğday tarafından, “Van Balığı derisinin üreme göçü sırasında iki farklı sucul ortamda histolojik olarak incelenmesi” konulu tez çalışmasıyla Van balığı derisinin özellikleri ve yapısı incelenmeye başlandı.
Tez çalışmasını Akademsiyenlere ve öğrencilere tanıtan İribuğday, Van balığının endemik yapısından tutun, Van ekonomisine sunduğu katkı ve Van balığının yaşı boyu, ağırlığı konusunda detaylı bilgilerin içerdiği slaytlarla sundu.
Van Balığı, anadrom bir balık olduğu için üreme amacıyla Van Gölünün ekstrem şartlarından göle dökülen tatlı sulara toplu bir şekilde göç ettiğini anlatan Fadime İribuğday, şünları anlattı;
“ Üremesini tamamlayan balıklar tekrar beslenmek amacı ile göl ortamına geri döner. Balık her iki ortamada uyum sağlayabilmek için bir takım adaptasyon mekanizmaları geliştirmiştir. Bilindiği üzere; balıklarda osmoregülasyonu sağlayan organlar; solungaç, böbrek, sindirim kanalı ve deridir. Van Balığında solungaç, böbrek ve sindirim kanalına ait çeşitli bilimsel çalışmalar yapılmış, ancak balığın derisine ait herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bizim tezimizin amacı, Van Balığına ait deri örnekleri her iki ortamdan alınarak histolojik olarak incelenecektir. Deri tabakaları ve spesifik hücrelerdeki değişimler araştırılacaktır. Özellikle mukus salgılayan hücreler ve içerikleri histokimyasal olarak incelenecektir. Böylece türe ait bilgi birikimine katkı sağlanacaktır” dedi.
Fadime İribuğday, beslenmesini, büyük ağırlıkta Van Gölün’de bulunan hayvansal (zooplankton) ve bitkisel (fitoplankton) plankterler ile sağlayan Van balığının yaklaşık 7 yıl yaşadığını söyledi.
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilim İnsanları, Yaşam Süresini %30 Uzatacak F-Actin Geninin Aktivitesini Keşfetti

VAN GÖLÜ CANAVARI

Van'da Uyuşturucu torbacılarına Operasyon; 50 Şüpheli Gözaltına Alındı

Van Gölü'nde Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor: Su Altındaki Gizemli Yapılar Keşfedildi!

Yayılan yeni salgın nedeniyle aşı kampanyası ve kapanma olacak mı? Bakan Koca açıkladı

Van Sınırında Güvenlik Duvarı Tamamlanıyor, Kaçak Geçişler %90 Azaldı!

Van Semalarında Kargalar: Binlercesi Gökyüzünü Siyaha Bürüdü

Eğitim Sen Hakkari Şubesi’nden Temizlik ve Hijyen Protestosu: ‘Çocuklarımızın Sağlığı Riskte!

Van’da Sahipsiz Hayvanlara Dev Yatırım: 250 Dönümlük Doğal Yaşam Alanı Açıldı!

Ağrı'da ilginç Uyuşturucu Kaçakçılığı