Van'ın Tandır Balığı
Van'ın Tandır Balığı
DUNYADAVAN.COM
VAN- Yöre halkının
vazgeçilmez yemeklerinden olan ve sadece Van Gölü’nde yetişen
İnci Kefalinin yemek lezzeti tarih boyunca süre gelmiş. Yörede
özellikle Mayıs ve Haziran ayları en lezzetli olduğu aylar
olarak bilinmektedir.
İnci kefali, Van Gölü çevresi
insanlara yurt olduğu günden beri, göl çevresinde yaşamış olan
insanların sofralarına girmiştir. O günlerden günümüze
gelinceye kadar, çok farklı yöntemlerle tüketilmiştir.
Türkiye'de sadece Van Gölü'nde
bulunan ve Van Gölü'nde yaşayan tek balık türü olan Van balığı
(İnci Kefali) de yöre mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır.
Balıklar iyice yıkanıp
temizlendikten sonra tuzlanıp kalbur üzerine dizilerek iyice
süzdürülür. Diğer tarafta bir tabak içerisinde yoğurt ile un
karıştırılarak yoğurt kıvamında bir bulamaç hazırlanır.
Tandır iyice kızdırılır. Genellikle tandırda balıktan önce
ekmek pişirildiği için tandır kızgın durumdadır. Balıklar
hazırlanmış olan bulamaca batırılır, elin içine iki ya da üç
tane alınarak tandırın kenarlarına sıra ile yapıştırılır,
tandırın ağzına bir sac kapatılır. Balıklar pembeleşinceye
kadar pişirilir. (İsteğe göre bazen balıklar karın kısmından
kesilerek havyarı içinde kalacak şekilde hava kesesi çıkarılır,
içi temizlenir sonra pişirilir.) Ayran aşı, bulgur pilavı ve
taze tandır ekmeği ile tadına doyum olmaz.
Yorumlar
Yorum Gönder